Hallo!
Op deze pagina kun je alles lezen over de muurschildering aan het Poortersplein in Groningen 😊
Wat zie je?
Allemaal stukjes geschiedenis uit de directe omgeving. Onderaan zie je het realistisch geschilderde Poortershuisje. Daarachter zie je gestileerde bloemen en de plattegrond van een oude stadstuin: de Tuin van Hommes.
Hoe is deze muurschildering tot stand gekomen en wie heeft het gemaakt?
De bewoner van dit huis, fotograaf Eddy Taatgen, heeft het laten maken van een muurschildering aangevraagd bij woningbouwvereniging Nijestee. Dit ter vervanging van de verwijderde klimop. De muur was ineens kaal, en het steegje kon wel wat vrolijkheid gebruiken. Nijestee stemde in, en via via kwamen ze bij beeldend kunstenaar Rachel van Balen terecht. Vanuit de eerste kennismaking ontstond het volgende ontwerp:
Rachel’s ontwerp, hier nog met rode buurtkatten.
Toelichting op het Ontwerp:
Het Poortershuisje stond vroeger aan het Damsterdiep, ter hoogte van de Oostersingel. Daarnaast stond de Steentilpoort, vandaar de naam. Schippers moesten hier in- en uitvoerrechten betalen. Na zo’n 3 eeuw daar gestaan te hebben raakte het in verval. In WOII raakte het zo erg beschadigd dat het moest worden afgebroken. Dit tot spijt van veel liefhebbers van dit huisje. Het Poortersplein dankt sinds 1984 haar naam aan dit huisje, en is door de bewoners zelf gekozen.
Foto’s uit het boekje ‘Groningen in Vuur en Puin’
De Tuin van Hommes, een thee- en koffiehandelaar, was ooit één van de grootste tuinen van Groningen. Halverwege de 19e eeuw werd het ontworpen door Lambertus Vlaskamp, een tuinarchitect die door gebrek aan succes aan lager wal geraakte en in Veenhuizen aan cholera overleed. Zijn zoon Gerrit Vlaskamp werd heel succesvol, en heeft bijvoorbeeld het Park Groenesteijn in Helpman ontworpen.
Herken je het tuinontwerp in de muurschildering?
Er is nog maar een klein stukje van de tuin over. Door de komst van het Groninger Transportbedrijf en woningen aan het Poortersplein moest een groot deel van de tuin opgeofferd worden. Ook het bijbehorende huis aan Nieuweweg 12 staat er niet meer. De stinzenplanten die in de tuin groeiden komen op deze muur echter weer tot leven.
Een deel van de Hommestuin hoorde later bij het Doorgangshuis voor ‘gevallen meisjes’.
Werkproces:
De muur moest ‘damp-open’ blijven, en dus moet er gewerkt worden met een ‘damp-open’ muurverf, in dit geval van Trimetal. Hiermee kan Rachel de kleuren mengen die zij nodig heeft. Nadat alle klimopresten verwijderd zijn wordt de muur met behulp van een hoogwerker in een grondlaag gezet. Daarna kan het echte schilderwerk beginnen!
Om de schets goed over te kunnen brengen heeft Rachel een trucje bedacht: de kleine steentjes als referentie gebruiken!
foto rechts: Eddy Taatgen
Na het aanbrengen van de schets zijn de kleuren aan de beurt. Van boven naar beneden, zodat de dure hoogwerker zo snel mogelijk weer naar huis kan. Met rollers, kwasten en sponzen. Kleurvlakken, details, licht en schaduw, en zwarte omlijningen zodat de bloemen goed naar voren komen.
foto’s: Eddy Taatgen
Na een week met lange dagen is de bovenkant klaar. RTV Noord komt langs om een kijkje te nemen. Het wordt een leuk item voor hun uitzending van Expeditie Grunnen. Ze beloven terug te komen als de muurschildering helemaal klaar is!
Na het afronden van de bovenkant volgt de onderkant, met het Poortershuisje. Een heel ander soort karwei!
Van kale plek tot steentje voor steentje ingevuld..
foto’s: Eddy Taatgen
En dan na 3 weken schilderen, of eigenlijk 4 omdat er telkens regen tussendoor kwam, is de muur eindelijk klaar! En dus het moment voor RTV Noord om weer terug te komen 😃
En ook OOG TV wil graag een reportage maken. Hoe leuk is dat!
De rode katten uit het ontwerp hebben plaats gemaakt voor abstracte kleurvlakken. De kleuren refereren naar de bloemen boven het Poortershuisje.
Bedankt voor het lezen en bekijken!
Lijkt het je wel wat als Rachel bij jou/jullie een muurschildering komt maken? Neem dan contact op door een mail te sturen via onderstaand emailformulier.